Новини

Д-р Радка Лазарова, гастроентеролог в Поликлиника България, гр. София

Според проучване на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози и Българското дружество по неврогастроентерология всеки пети българин има оплаквания, свързани със синдрома на раздразненото черво.

Прочети повече

Д-р Радка Лазарова, гастроентеролог в Поликлиника България, гр. София

Според проучване на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози и Българското дружество по неврогастроентерология всеки десети българин страда от функционална диспепсия.

Прочети повече

Д-р Радка Лазарова, гастроентеролог в Поликлиника България, гр. София

Функционалните заболявания на стомашно-чревния тракт са едни от най-често срещаните в общността. Те могат да засягат всяка една част от храносмилателната система – хранопровод, стомах, черва, жлъчни пътища. Но от тях най-чести са функционалната диспепсия и синдромът на раздразненото черво, което беше потвърдено и от скорошно проучване на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози и Българското дружество по неврогастроентерология.

Прочети повече

Гюнтер Хепен е един от най-известните натуропати в Германия, психотерапевт, мануален терапевт, специалист по лицева диагностика и естествена хормонална терапия, с много богат опит в областта на педиатрията. Той е и медицински журналист и автор на редица книги по Шуслерова терапия. Известен лектор в Германия и чужбина сред лекари, фармацевти и други медицински специалисти. Ето неговите съвети за справяне с  циститите с напълно природни средства.

Прочети повече

Обикновено причисляваме гастрита към заболяванията, характерни за по-зряла възраст. Но се оказва, че той е често срещан и сред децата и младежите, като понякога неговите проявления се установяват доста по-трудно.

Прочети повече

Защо язвите и гастритите се обострят през есента?
Според статистиката през есента хроничните заболявания, сред които гастритите и пептичните язви, се обострят при близо 30% от хората. Причините за това са различни.

Прочети повече

Проблемите с простатата засягат почти всеки втори мъж след определена възраст. С течение на годините тя може да се уголеми, а ракът на простатната жлеза е сред най-честите злокачествени мъжки заболявания. Все още не е категорично установено какво го причинява, но с напредването на възрастта се повишава и рискът от разболяване.

Прочети повече

Здравето на храносмилателната система е пряко свързано с доброто качество на живот. Освен това е известно, че около 80% от имунните клетки на човека се намират именно в стомашно-чревния тракт. За съжаление, заради съвременния начин на живот все повече хора страдат от нарушения в неговите функции – подуване на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене, колити, повръщане и т.н. Причина за това са както нездравословни хранителни навици и липса на достатъчно физическа активност, така и слабости в процеса на храносмилане, последвани от редица неприятни симптоми.

Прочети повече

Гастритът е едно от най-често срещаните оплаквания в ежедневието. Представлява възпаление или дразнене на лигавицата на стомаха. За неговата поява има многобройни причини. В начална фаза той не е сериозен проблем, но ако остане нелекуван дълго време, може да доведе до сериозни усложнения.

Прочети повече

Всички знаем, че жените обожават да говорят и споделят. За разлика от мъжете, които са доста по-пестеливи в думите и изразяването на емоциите си. Изчислено е дори, че една жена дневно изрича около 20 хиляди думи, докато представителите на силния пол достигат едва половината от тази бройка.

Прочети повече