Какви опасности крие лечението на гастрит

Проф. д-р Никола Григоров, гастроентеролог, споделя какви рискове крие лечението на гастрит и какъв е иновативният подход в терапията на това заболяване. 

Гастритът е сред заболяванията, които продължават да бъдат голям социален и обществен здравен проблем както в развитите, така и в развиващите се страни. Според статистиката близо 51% от населението на света има гастритни оплаквания. По наблюдения на български гастроентеролози всеки 2-ри или 3-ти българин, особено след 40-годишна възраст, има симптоми, отговарящи на гастрит.

 

Гастритът влиза в групата на т. нар. „болести на повишена киселинност“. Изисква експресна диагностика и своевременно лечение – не само защото нарушава сериозно комфорта и ежедневието на пациента, а и защото може да премине в сериозни страдания, които са животозастрашаващи.

 

Сред най-известните медикаменти за лечение на гастрита са инхибиторите на протонната помпа (ИПП). Тъй като имат бърз ефект и могат да бъдат закупувани свободно в аптеките в България, практиката на самолечение с тези лекарства е широко разпространена.

 

Но през последните години се появяват все повече смущаващи факти за инхибиторите на протонната помпма. Множество международни изследвания доказват, че използването им трябва да бъде с повишено внимание – да се прилагат само за краткосрочно облекчение или лечение, а не в дългосрочен план. Защото те изключват киселинните помпи не само в стомаха, но и в цялото тяло. С тях се подсушава лигавицата, което създава рискове от рак на стомаха.

 

За да бъдат избегнати тези рискове за здравето на пациентите, все повече гастроентеролози в България прилагат иновативна терапия, включваща прием на инхибитор на протонната помпа в комбинация с билковото лекарство Гастритол.

 

Един от инициаторите на това проучване е проф. д-р Никола Григоров, гастроентеролог в „Н. И. Пирогов”. Какво споделя още той за лечението на гастрита – вижте във видеото.