Гастритът – една от най-честите причини за гастроентерологичен преглед

д-р Радка Лазарова, гастроентеролог в Поликлиника България, гр. София

Друга много честа причина за посещение при гастроенторолозите или общопрактикуващите лекари е гастритът.

Той представлява възпаление на лигавицата на стомаха, което може да бъде остро или хронично, като обикновено делението е 2-3 седмици.

Най-честите оплаквания при острите гастрити са гадене, повръщане, болка в стомаха. При хроничните тези оплаквания също са налице, но болките са по-изразени. В някои случаи обаче типичната болка може да липсва за сметка на киселини, парене в горната част на стомаха.

Причините за гастрита

Обикновено това са различни външни дразнители – храни, инфекции с различни бактерии и вируси, натравянията с алкохол, храни и медикаменти. Стресът също е честа причина за гастрит, като той може да бъде и психо-емоционален, и физически в хода на някакво друго по-сериозно заболяване или някаква оперативна намеса, например. Тогава самото хранене на стомаха страда и може да се получи възпаление, както и язвени дефекти.

За хроничните гастрити най-честата причина е инфекцията с бактерията Хеликобактер пилори. Обичайно заразяването с нея става в млада възраст. С течение на времето тя стои в пациента, докато в даден момент не започне да предизвиква проблеми и не се стигне до откриването й. Инфекцията с Хеликобактер пилори първоначално протича като остър гастрит с гадене, повръщане и дискомфорт и постепенно преминава или към период без оплаквания, или към периодични оплаквания от дискомфорт и болки. С напредването на заболяването и с промените в лигавицата се стига до намаляване на секрецията на солна киселина и нарушено усвояване на храната.

Хроничният гастрит има една особена подформа – хроничен атрофичен гастрит. Най-честата причина за него е автоимунна реакция на организма към клетките на стомаха. В част от случаите заболяването се съпровожда с пернициозна анемия. Ето защо освен провеждането на обичайните изследвания може да се наложи и изследване на антитела, за да се уточни диагнозата и да се назначи по-специфично лечение.

Как се диагностоцира гастритът?

Най-често използваме гастроскопията като метод, с който оглеждаме лигавицата на целия стомах, за да можем да уточним къде точно е възпалението, кои части на стомаха е засегнало, което е важно за лечението. Също така по време на гастроскопията се взема материал, за да може да се огледа микроскопски колко е тежко възпалението, както и да се направи изследване за Хеликобактер пилори.

Други методи, които използваме за диагностика, са рентгенографията на хранопровод, стомах и дванадесетопръстник с бариева каша. Това изследване дава информация за релефа на лигавицата,  но с него няма как да огледаме самите стени, какви точно са промените в тях, както и не може да се вземе материал за диагностиката и лечението на самото заболяване.

Лечението

Промяната в режима на хранене е сред първите стъпки след поставянето на диагнозата. В какво се състои тя – вижте във видеото.

Към групите медикаменти, които най-често използваме, са вещества, които намаляват киселинността на стомашното съдържимо, вещества, които правят филм върху лигавицата и повлияват нейното зарастване. Използваме и различни симптоматични медикаменти при гадене, повръщане и т.н.

В терапията влизат и различни подправки като копър, кимион, както и билки като мента, лайка, маточина, които имат успокояващо действие върху стомашната лигавица или които повлияват нейното по-бързо зарастване. Като най-добре да се използват изпитани и доказани във времето билкови лекарства като Гастритол например. Клинични проучвания доказват, че той повлиява цялата гама от симптоми, свързани с гастрита и другите функционални заболявания на горния и долния стомашно-чревен тракт.

В лечението влиза в съображение и лечението на инфекцията с Хеликобактер пилори, ако такава е налице. В такива случаи използваме комбинация от антибиотици и пробиотици, както и медикаменти за намаляване на киселинността на стомашното съдържимо.