Функционалната диспепсия – проблем на всеки десети българин

Д-р Радка Лазарова, гастроентеролог в Поликлиника България, гр. София

Според проучване на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози и Българското дружество по неврогастроентерология всеки десети българин страда от функционална диспепсия.

Това е заболяване, което се характеризира с усещане за тежест, подуване и дискомфорт след нахранване, усещане за ранно засищане, т.е. не може да се довърши една нормална порция храна. Сред честите оплаквания са още паренето и болката в горната част на корема. Относително по-рядко се наблюдават оригване, гадене и позиви за повръщане.

Кога задължително да потърсите лекарска помощ?

Функционалната диспепсия не е страшно заболяване, тя няма да доведе до никакви усложнения. Но все пак има определени симптоми, при които задължително трябва да потърсите лекарска помощ и да се направи изследвана на стомаха и дванадесетопръстника, за да се изключат сериозни заболявания – много силна болка в горната част на корема; болката не се повлиява от обичайните лекарства, които приемате или сте приемали; налице е отслабване на килограми; осезателно намаляване на апетита; внезапна поява на отвращение към храни, които обичайно пациентът харесва, особено към месо (много сигнализиращ знак); влошаване на стандартните оплаквания; ако сте над 50-годишна възраст и оплакванията са се появили за първи път; установен нов анемичен синдром.

Изследванията

За поставяне на диагнозата най-често прибягваме до т. нар. „инвазивни изследвания“:

  • Когато оглеждаме горния храносмилателен тракт, използваме фиброгастроскопия/фиброгастродуоденоскопия (ФГДС) – с помощта на тънка оптична тръба се прониква през устата и се оглеждат хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника. Самото изследване е кратко, не е болезнено, а по-скоро неприятно. И особено когато пациентът е подготвен психически, слуша и изпълнява нещата, които извършващият манипулацията екип му обяснява, а именно как да си държи главата, кога да диша, кога да преглъща, процедурата преминава бързо и безболезнено.
  • Другото инвазивно изследване е фиброколоноскопията (ФКС). При нея се оглежда дебелото черво и крайната част на тънките черва. Влиза се през ануса на пациента и се върви по хода на самото дебело черво. За да може да се проведе самото изследване, червото трябва да е почистено предварително – или с клизма, или с препарати, които се изпиват с голямо количество течности предния ден. В по-голямата част от случаите фиброколоноскопията се прави под обща анестезия.


Сравнително по-рядко прибягваме до рентгенография на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника или използваме по-различни методи като pH-метрия и други различни дихателни тестове, тестове за отхвърляне на инфекция с бактерията Хеликобактер пилори.

Лечението

Най-важната предпоставка за успешната терапия на това заболяване е промяната в начина на живот на самия пациент.

В какво точно се изразява тя ще научите във видеото.

В самото лечение на заболяването могат да бъдат използвани различни групи медикаменти, хранителни добавки и билки като мента, маточина, лайка, пищялка, пачи очиболец, горчив пелин, сладник и др., както самостоятелно под формата на чайове, така и в готова лекарствена форма като Гастритол, например. Тези билки повлияват самото храносмилане, отделянето на храносмилателни сокове, моториката на храносмилателната система.

Сред другите често използвани медикаменти са H2-блокерите и инхибиторите на протонна помпа – вещества, които намаляват киселинната секреция на стомаха и по този начин повлияват най-често на паренето и на усещането за болка в горната част на корема. Използваме и т.нар. „спазмолитици“. Те предизвикват отпускане на гладката мускулатура и повлияват това усещане за свиване и спазъм. В употреба влизат и прокинетиците – повлияват моториката и правилния пасаж на храната, особено при усещане за дискомфорт след нахранване.

Понякога в съображение влизат и пробиотици и различни вещества, които правят филм върху лигавицата на стомаха и хранопровода, за да може тя да бъде защитена от влиянието на външната среда – храни, медикаменти и др.