Как да се справим с гастроезофагеалната рефлуксна болест

д-р Радка Лазарова, гастроентеролог в Поликлиника България, гр. София

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е много чест гастроентерологичен проблем. Протича с връщане на съдържимо от стомаха към хранопровода – т. нар. „регургитация“. Най-често това съдържимо е храна и стомашни сокове, но понякога може да има и жлъчка.

По принцип това събитие се случва при всеки човек след всяко хранене, като хранопроводът има своите очистващи механизми, по които пасажът се възстановява и няма никакви негативни последствия.

При гастроезофагеалната рефлуксна болест обаче е налице по-голямо количество съдържимо, което се връща от стомаха към хранопровода, както и има нарушение в очистването на самия хранопровод от това съдържимо. Стига се до дразнене на клетките на хранопровода. При по-тежките случаи може да се стигне до възпаление, до разраняване на стомашната лигавица, а с течение на времето – и до по-сериозни усложнения.

Какви са оплакванията?

Най-честите оплаквания, които наблюдаваме, са усещане за дискомфорт, парене в задгръдната кост, киселини, които тръгват от стомаха и се връщат към устата. Понякога може да се забележи и само горчив вкус в устата. Обикновено това се наблюдава сутрин след ставане от сън, но може да е и след всяко хранене.

Как се поставя диагнозата?

Важно е да огледаме горната част на храносмилателния тракт чрез фиброгастродуоденоскопия – оглед на хранопровода, на стомаха и на дванадесетопръстника. Понякога промените не са видими, а са на микроскопско ниво и в някои случаи това налага вземане на биопсия.

Гастроскопията е важна, защото тя не само поставя диагнозата, но и изключва други заболявания, които могат да протичат едновременно с рефлуксната болест като гастрити и язви. Тя поставя и тежестта на самото заболяване, което е от съществено значение за продължителността на лечението. Обичайно то е в рамките на 2-3 месеца, като при някои пациенти може да отнеме и повече време. Не е изключено да се наложи провеждането на повторни гастроскопии, за да се проследи състоянието на пациента, особено ако той не се чувства добре.

Други изследвания, които могат да бъдат приложени, са провеждането на рентгенография с бариева каша. След поглъщането й пациентът се обръща буквално с главата надолу, за да се види дали кашата ще се върне от стомаха към хранопровода, колко е тежко това връщане. Този метод ни дава повече информация за това, че е налице рефлукс, но не и за състоянието на самата лигавица, както и за това колко тежки са промените по нея.

Понякога са налице само т. нар. „екстраезофагеални прояви“, т.е. не прояви от страна на храносмилателната система, а на други органи. Например едно продължително възпаление на гърлото (фарингит), рецидивиращи ларингити или трахеити, кашлица, които не се повлияват от никаква терапия, могат да се дължат на рефлукс на стомашно съдържимо. Задължително е да се изключат други заболявания на съответните органи преди да се мисли за гастроезофагеална рефлуксна болест.

Лечението

Освен че е продължително, лечението може да се повтаря във времето. Тъй като това е заболяване, което е свързано със слабост на мускула в долната част на хранопровода, в повечето случаи нямаме механизми, по които да го повлияем. При повечето пациенти терапията е насочена към повлияване на самото стомашно съдържимо.

За целта най-често се предписват медикаменти, които понижават киселинността и по този начин съдържимото не е толкова дразнещо за лигавицата на хранопровода. Такива са инхибиторите на протонната помпа и H2-блокерите, които се дават за различен период от време спрямо тежестта на оплакванията и заболяването. Важно е да се знае, че инхибиторите на протонната помпа задължително трябва да се приемат на гладно – 30 минути преди или 2 часа след хранене.

За намаляване на киселинността могат да бъдат използвани и различни билкови лекарства като Гастритол, например. Повече за неговото действие можете да видите ТУК.

Често се използват и медикаменти, които правят филм върху лигавицата на хранопровода и тапа в горната част на стомаха така, че стомашното съдържимо да не може да се връща. Тези лекарства се приемат след хранене, като е добре да има прием на тези медикаменти вечерта преди лягане.

Често се използват и прокинетиците, които повлияват очистването на хранопровода от съдържимото, което е попаднало в него.

А какъв хранителен режим да спазвате, влияе ли физическата активност на това заболяване и още полезни съвети, включително за бременните жени, които често страдат от рефлукс – вижте във видеото.