Показания

Стомашно-чревни оплаквания

Използвани екстракти от лечебните растения:

 • Пачи очиболец
 • Лайка
 • Сладник
 • Пищялка
 • Пресечка
 • Горчив пелин

Показания:

Гастритол® действа ефективно при функционални нарушения на храносмилателната система като метеоризъм, подуване на корема и стомашно-чревни спазми.

Причини за стомашно-чревен дискомфорт

 • Стресови ситуации, дължащи се на отделяне на адреналин и кортизол
 • Чувствителност на стомашната лигавица
 • Тежки, мазни и пикантни храни
 • Никотин, алкохол и други дразнещи вещества, водещи до прекомерно повишаване на стомашната киселинност

Причини за поява на симптомите

Метеоризмът и газовете често се дължат на проблеми с храносмилането, но има много други причини. Като цяло те спадат към три основни категории:

 • Отделителна – количество храносмилателни сокове
 • Забавена перисталтика – движение на органите на храносмилателната система
 • Психовегетативни

Причини за подутия корем и как да го предотвратим

За да бъде разбрана причината, е необходимо самонаблюдение, тъй като има много и различни причини за болки в стомаха.

Диспепсия (проблеми с храносмилането)

 • Обикновено при диспепсия няма биологични признаци, поради което тя често се определя като функционално нарушение. Причината може да са психологически фактори, повишена киселинна секреция, мускулни спазми в стомаха или рефлукс на жлъчно съдържимо. Диспепсията се изразява предимно с усещане за напрежение и подуване на корема, коремни болки и киселини, симптоми, често предизвикани от непоносимост към тлъсти храни, пикантни подправки, сладкиши, алкохол, кафе и други причини за прекомерно повишаване на стомашната киселинност. Релаксиращи упражнения или няколкодневна почивка могат да помогнат за подобряване на състоянието.

Възпаление на стомаха или гастрит

Причината са стомашните киселини в резултат на обичайните причинители на прекомерно повишаване на стомашната киселинност като никотин, алкохол и тлъсти и пикантни храни; обикновено представлява временен проблем. Логичната първа стъпка е пациентът да спре да консумира всичко, което стимулира образуването на стомашна киселина и да премине към по-балансирана, лесно смилаема храна.

Пептични язви

Язвите се дължат на дисбаланс на вещества, които защитават и атакуват лигавицата на стомаха, вследствие на което тя започва да се самосмила. Определен тип личност е особено предразположен към този вид оплакване – слаб или дори мършав, амбициозен, силно реагиращ перфекционист. Би било добре хората, попадащи в тази категория, да намалят очакванията към себе си и да „разпускат” от време на време.

За облекчаване на газовете, метеоризма и спазмите в коремната област:

Гастритол® капки: приемат се 20-30 капки Гастритол® в чаша вода три пъти дневно. Симптомите обикновено изчезват след около двуседмична употреба на Гастритол®, въпреки че се наблюдава и незабавно облекчение при остри случаи на метеоризъм или гадене след преяждане.

Ако това не помогне …

Ако след две седмици прием на Гастритол® няма облекчаване на симптомите, трябва да се консултирате с лекар. Прегледът е необходим, за да разберете дали не страдате от заболяване, налагащо различно лечение. Обикновено нарушеното храносмилане включва симптоми като стомашни спазми, газове и метеоризъм в стресови ситуации, така че отделянето на достатъчно време за наслаждаване на всяка хапка и за добро сдъвкване преди поглъщането й често помага. Това има и други полезни резултати – ще оценявате в по-голяма степен вкуса на храната, която консумирате, и няма да изяждате по-голямо количество от необходимото . 

Гастритол ® капки

Гастритол® съдържа екстракти от лечебните растения лайка, пачи очиболец, сладник, пищялка, пресечка и горчив пелин.

По-добре с природни средства – с Гастритол®

Преди употреба прочетете листовката и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт относно рисковете и нежеланите ефекти.

Лекарството на растителна основа Гастритол® се отпуска без лекарско предписание в аптеките. Ако няма наличност на медикамента в аптеката, можете да го поръчате на Вашия фармацевт.