gastritol_product
text

Показания

Гастритол® е лекарствен продукт на растителна основа за лечение на:

  • Функционална диспепсия
  • Синдром на раздразненото дебело черво
  • Гастрит
  • Язва на стомаха и дванадесетопръстника
  • В период на диагностично изследване – за овладяване на симптоматиката

Eкстракти от лечебни растения

  • Пачи очиболец
  • Лайка
  • Сладник
  • Пищялка
  • Пресечка
  • Горчив пелин

При стомашно-чревни нарушения

Действие:

Подпомага комплексната терапия при лечение на гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит.

Действа в цялата храносмилателна система, има бързо начало и широк спектър на действие:

  • Овладява възпалителния процес
  • Трайно намалява производството на солна киселина
  • Защитава стомашната лигавица
  • Стимулира възстановяването на стомашната лигавица
  • Регулира изпразването на стомаха – намалява газовете

Облекчава бързо:

  • болка, тежест, киселини, подуване, метеоризъм, гадене, нарушен апетит, апек, диария
  • Подобрява храносмилателните процеси и ускорява метаболизма.
  • Подходящ е и при прием на антибиотик за регулиране на чревната микрофлора.

Българско клинично наблюдение, проведено в Отделението по гастроентерология на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, сочи, че комбинцията на инхибиторите на протонната помпа (ИПП) с Гастритол е успешният подход в лечението на остри и хронични гастрити и всички състояния с повишена киселинност:

  • Овладява основните симптоми на възпаление и повишена киселинна продукция
  • Трайно понижава киселинната продукция
  • Намалява времето на приложение на ИПП, с което намалява рисковете от придължителния им прием
  • Намалява честотата на рецидивите на гастрит

Действието и безопасността на Гастритол са доказани чрез 17 клинични изследвания, в които са се включили над 8 хиляди участници.

Състав:

В състава на Гастритол® влизат 6 лечебни растения: пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка, пищялка и лайка.

Схема на прием:

Гастритол® е подходящ за възрастни и деца над 12 години.

Възрастни и деца над 12 г.: 3 пъти дневно х 20–30 капки, разтворени в малко количество топла вода в продължение на 2 седмици.                                                                                  След това 3 пъти дневно х 10-15 капки за поне още 2 седмици.

При намалена и нормална киселинност на стомашния сок  – 30 минути преди хранене.

При повишена киселинност – 30 минути след хранене.

При остри състояния (за бързо премахване на болка, спазми, киселини, подуване, тежест в стомаха) се приемат по 20 капки на всеки 30 минути/ 1 час.

Гастритол® е наличен в разфасовка от 20 ml и 50 ml.

Препоръчителният курс на прием е от 1 до 3 месеца, след което можете да направите кратка почивка, преди да подмените приема му.

След колко време се усеща ефектът от терапията с Гастритол®?

Осезателен ефект настъпва още на 2-3-я ден от приема на Гастритол®. Симптомите обикновено изчезват напълно след около двуседмична употреба на лекарството,  въпреки че се наблюдава и незабавно облекчение при остри случаи на метеоризъм или гадене след преяждане.

Важно! В случай, че след 2-седмичен прием на Гастритол няма осезателно подобрение на симптомите, се консултирайте с лекар. Прегледът е необходим, за да разберете дали не страдате от заболяване, налагащо различно лечение.

Къде можете да намерите Гастритол®?

Лекарството на растителна основа Гастритол® се отпуска без лекарско предписание в аптеките. Ако няма наличност на медикамента в аптеката, можете да го поръчате на Вашия фармацевт.

Полезно

Кои са обичайните причини за стомашно-чревни нарушения?

Данните от проведени проучвания сочат, че стомашно-чревни оплаквания като подуване на корема, тежест в стомаха, метеоризъм, киселини, гадене, повръщане са най-честата причина за преглед при гастроентеролог и една от най-честите причини за посещение при общопрактикуващите лекари. В повечето случаи те влизат в групата на функционалните гастроентерологични състояния.

Обичайните причини са:

  • Стресови ситуации, дължащи се на отделяне на адреналин и кортизол
  • Чувствителност на стомашната лигавица
  • Тежки, мазни и пикантни храни
  • Никотин, алкохол и други дразнещи вещества, водещи до прекомерно повишаване на стомашната киселинност
  • Променен състав на микробиотата (микроорганизмите, които живеят в нашата храносмилателна система, и генетичната информация, която носят)
  • Нарушена перисталтика
  • Нарушен хормонален баланс в стомашно-чревния тракт

Причини за подутия корем и как да го предотвратим

За да бъде установена причината, е необходимо самонаблюдение, тъй като има много и различни причини за болки в стомаха.

Диспепсия (лошо храносмилане)

  • Обикновено при диспепсия няма биологични признаци, поради което тя често се определя като функционално нарушение. Причината може да са психологически фактори, повишена киселинна секреция, мускулни спазми в стомаха или рефлукс на жлъчно съдържимо. Диспепсията се изразява предимно с усещане за напрежение и подуване на корема, коремни болки и киселини, симптоми, често предизвикани от непоносимост към тлъсти храни, пикантни подправки, сладкиши, алкохол, кафе и други причини за прекомерно повишаване на стомашната киселинност. Релаксиращи упражнения или няколкодневна почивка могат да помогнат за подобряване на състоянието.

Възпаление на стомаха или гастрит

Причината са стомашните киселини в резултат на никотин, алкохол, тлъсти и пикантни храни  – обичайните причинители на прекомерно повишаване на стомашната киселинност; обикновено представлява временен проблем. Логичната първа стъпка е пациентът да спре да консумира всичко, което стимулира образуването на стомашна киселина и да премине към по-балансирана, лесно смилаема храна.

Защо горчивите вещества са изключително полезни за храносмилането?

Те принадлежат към най-важните лечебни вещества в природната медицина, като са предпочитани диви растения и билки. Горчивите вещества започват своето действие още в устната кухина. Колкото по-горчив е вкусът на това, което приемаме, толкова повече слюнка се отделя, заедно с това се задвижва продукцията на сок от стомашна, жлъчна и задстомашна жлеза.

Положителен допълнителен ефект

  • Горчивите вещества действат като естествена юзда на апетита. Поради това не приемаме повече храна, отколкото ни е нужна.
  • Горещият глад за сладко намалява значително или напълно изчезва.
  • Разграждат се висцералните мастни тъкани в областта на корема.
  • Профилактика срещу метаболитен синдром.
  • Понижават холестерола.
  • Стимулират естествената чревна флора и нейната структура.