Показания

Гастритол® е лекарствен продукт на растителна основа за лечение на:

  • храносмилателни проблеми
  • функционални стомашно-чревни нарушения като функционална диспепсия и синдром на раздразненото дебело черво

Eкстракти от лечебни растения

  • Пачи очиболец
  • Лайка
  • Сладник
  • Пищялка
  • Пресечка
  • Горчив пелин

При стомашно-чревни нарушения

Действие:

Подпомага комплексната терапия при лечение на гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит.

Облекчава бързо:

  • болка, тежест, киселини, подуване, метеоризъм, стомашно-чревни спазми, нарушена чревна перисталтика.
  • Подобрява храносмилателните процеси и ускорява метаболизма.
  • Подходящ е и при прием на антибиотик за регулиране на чревната микрофлора.

Действието и безопасността на Гастритол са доказани чрез 16 клинични изследвания, в които са се включили над 8 хиляди участници.

Състав:

В състава на Гастритол® влизат 6 лечебни растения: пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка, пищялка и лайка.

Схема на прием:

Гастритол® е подходящ за възрастни и деца над 12 години.

Препоръчително е Гастритол® да се пие 3 месеца, след което да направите почивка от 1-2 месеца, преди да подновите приема му. Започнете с по 10 капки, разтворени в топла вода, 3 пъти дневно. Постепенно увеличавайте дозата с по 1 капка на всеки 2-3 дена, докато стигнете доза от 20-30 капки на прием. Пият се 15 мин. преди хранене.

След колко време се усеща ефектът от терапията с Гастритол®?

Осезателен ефект настъпва още на 2-3-я ден от приема на Гастритол®. Симптомите обикновено изчезват напълно след около двуседмична употреба на лекарството,  въпреки че се наблюдава и незабавно облекчение при остри случаи на метеоризъм или гадене след преяждане.

Важно! В случай, че след 2-седмичен прием на Гастритол няма осезателно подобрение на симптомите, се консултирайте с лекар. Прегледът е необходим, за да разберете дали не страдате от заболяване, налагащо различно лечение.

Къде можете да намерите Гастритол®?

Лекарството на растителна основа Гастритол® се отпуска без лекарско предписание в аптеките. Ако няма наличност на медикамента в аптеката, можете да го поръчате на Вашия фармацевт.

Полезно

Кои са обичайните причини за стомашно-чревни нарушения?

Данните от проведени проучвания сочат, че стомашно-чревни оплаквания като подуване на корема, тежест в стомаха, метеоризъм, киселини, гадене, повръщане са най-честата причина за преглед при гастроентеролог и една от най-честите причини за посещение при общопрактикуващите лекари. В повечето случаи те влизат в групата на функционалните гастроентерологични състояния.

Обичайните причини са:

  • Стресови ситуации, дължащи се на отделяне на адреналин и кортизол
  • Чувствителност на стомашната лигавица
  • Тежки, мазни и пикантни храни
  • Никотин, алкохол и други дразнещи вещества, водещи до прекомерно повишаване на стомашната киселинност
  • Променен състав на микробиотата (микроорганизмите, които живеят в нашата храносмилателна система, и генетичната информация, която носят)
  • Нарушена перисталтика
  • Нарушен хормонален баланс в стомашно-чревния тракт

Причини за подутия корем и как да го предотвратим

За да бъде установена причината, е необходимо самонаблюдение, тъй като има много и различни причини за болки в стомаха.

Диспепсия (лошо храносмилане)

  • Обикновено при диспепсия няма биологични признаци, поради което тя често се определя като функционално нарушение. Причината може да са психологически фактори, повишена киселинна секреция, мускулни спазми в стомаха или рефлукс на жлъчно съдържимо. Диспепсията се изразява предимно с усещане за напрежение и подуване на корема, коремни болки и киселини, симптоми, често предизвикани от непоносимост към тлъсти храни, пикантни подправки, сладкиши, алкохол, кафе и други причини за прекомерно повишаване на стомашната киселинност. Релаксиращи упражнения или няколкодневна почивка могат да помогнат за подобряване на състоянието.

Възпаление на стомаха или гастрит

Причината са стомашните киселини в резултат на никотин, алкохол, тлъсти и пикантни храни  – обичайните причинители на прекомерно повишаване на стомашната киселинност; обикновено представлява временен проблем. Логичната първа стъпка е пациентът да спре да консумира всичко, което стимулира образуването на стомашна киселина и да премине към по-балансирана, лесно смилаема храна.

Защо горчивите вещества са изключително полезни за храносмилането?

Те принадлежат към най-важните лечебни вещества в природната медицина, като са предпочитани диви растения и билки. Горчивите вещества започват своето действие още в устната кухина. Колкото по-горчив е вкусът на това, което приемаме, толкова повече слюнка се отделя, заедно с това се задвижва продукцията на сок от стомашна, жлъчна и задстомашна жлеза.

Положителен допълнителен ефект

  • Горчивите вещества действат като естествена юзда на апетита. Поради това не приемаме повече храна, отколкото ни е нужна.
  • Горещият глад за сладко намалява значително или напълно изчезва.
  • Разграждат се висцералните мастни тъкани в областта на корема.
  • Профилактика срещу метаболитен синдром.
  • Понижават холестерола.
  • Стимулират естествената чревна флора и нейната структура.