7 ключа за ЗДРАВ СТОМАХ
и ЗДРАВ ЖИВОТ

Открий своя ключ за решаване проблемите на стомаха

Здравето започва и свършва
в стомашно-чревния тракт

Наричан „Вторият мозък” в човешкото тяло, стомашно-чревният тракт представлява независима нервна система, изградена от над 500 милиона неврона, която работи самостоятелно или в екип с главния мозък. 

В храносмилателната система, която от началото до края е дълга около 9 метра, се намират 80% от имунните клетки. Взаимовръзката между здравето на храносмилателната система и здравето на целия организъм е толкова силна и пряка, че оказва влияние и върху психологическото състояние – ако човек има стомашни проблеми, те веднага се отразяват на настроението му и качеството на живот. 

Ето защо трябва да се познават отлично 7-те ключа, отварящи вратите, зад които се крият решенията на 7 от най-разпространените заболявания на храносмилателната система.

Функционалните заболявания на стомашно-чревния тракт – какво трябва да знаем за тях

Засягайки всяка част от храносмилателната система – от хранопровода, през стомаха и червата, до жлъчните пътища, функционалните заболявания на стомашно-чревния тракт са почти 50% от причините за посещение на кабинета на гастроентеролог.

Функционалната диспепсия – проблем на всеки 10-и българин

Характеризирайки се с усещане за тежест, подуване и дискомфорт след нахранване, усещане за ранно засищане, функционалната диспепсия не е страшно заболяване, водещо до усложнения, но има определени симптоми, при които задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Всеки пети българин със синдром на раздразненото черво

Заболяването се характеризира с усещане за дискомфорт, подуване и повишено газообразуване, болки в корема, запек, диария. При някои пациенти се наблюдава и редуване на запек и диария.

Хранене при функционална диспепсия и синдром на раздразненото черво

Храненето играе важна роля за обострянето или подобрението на оплакванията при функционална диспепсия и синдром на раздразненото черво. Въпреки че няма единна диета, близо 80% от пациентите отчитат провокация на симптомите от определени храни.

Как да се справим с гастроезофагеалната рефлуксна болест

Най-честите оплаквания при рефлукс са усещане за дискомфорт, парене в задгръдната кост, киселини, които тръгват от стомаха и се връщат към устата. Обикновено се наблюдава сутрин след ставане от сън, но може да е и след всяко хранене.

Гастритът – една от най-честите причини за гастроентерологичен преглед

Причините за гастрита са различни външни дразнители – храни, инфекции с различни бактерии и вируси, натравяния с алкохол, медикаменти. Стресът също е честа причина за гастрит, като той може да бъде и психо-емоционален, и физически в хода на някакво друго по-сериозно заболяване.

Глутенът и свързаните с него заболявания

През последните години все повече хора са диагностицирани със заболявания, свързани с белтъка глутен. Чести симптоми за този проблем са отпадналост, подуване на корема, газове, забавяне в растежа при децата и др. Има хора с определени заболявания, които е добре да бъдат тествани за наличие на цьолиакия. Препоръчва се и спазване на конкретна диета.

Важността на горчивите вещества за здравето на стомаха

Графиня Ангелика Волфскийл е един от най-известните натуропати в Германия. В практиката си тя често се сблъсква с пациенти със стомашно-чревни нарушения. Задължителна част от терапията, която назначава, е приемът на горчивите вещества.

Pachi-ochibolec-150x150

Пачи очиболец

Освен спазмолитично, билката действа и адстрингентно и по този начин затруднява проникването и задържането на бактерии в стомашната лигавица.

Gorchiv-pelin-150x150

Горчив пелин

Стимулира производството на слюнка и храносмилателни сокове. Облекчава оплаквания като чувство за тежест, подуване и болезнени спазми в стомаха.

Laika-150x150

Лайка

Цветовете на лайката действат спазмолитично, противовъзпалително, антибактериално и оздравително, имат успокояващи и укрепващ ефект.

Presechka-150x150

Пресечка

Подсилва производството на храносмилателни сокове и облекчава подуването на корема и прегъванията (дискинезиите) на жлъчните пътища.

Sladnik-150x150

Сладник

Едно от най-древните билкови лекарства в света действа противовъзпалително и предпазва лигавицата, като повишава вискозитета (гъстотата) на стомашния сок.

Pishqlka-150x150

Пищялка

Засилва слюноотделянето и производството на храносмилателни сокове. Освен това коренът от пищялка действа газогонно, спазмолитично и облекчава подуването.

Лекарите за Гастритол

Проф. д-р Борислав Владимиров

Проф. д-р Борислав Владимиров

„Гастритол е регистриран като лекарствен продукт и има своето доказано място в лечението на гастроинтестиналните функционални нарушения. Моят опит показва, че той действа много добре върху симптомите на функционална диспепсия и синдрома на раздразненото дебело черво още през първата и втората седмица. А оптимален ефект се наблюдава при завършване на целия курс на лечение от 4 седмици." Проф. д-р Борислав Владимиров, началник на Клиника по гастроентерология, катедра ГЕ, МУ - София, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”
Д-р Радислав Наков

Д-р Радислав Наков

„При функционални гастроентерологични заболявания, в частност синдром на раздразненото дебело черво и функционална диспепсия, добър ефект има Гастритол. Това, което сме наблюдавали в нашата клинична практика в ИСУЛ, е, че при редовен прием, т.е. поне един месец, се подобрява движението на храносмилателната система. Лекарството повлиява и неврогенния фактор, което много често е причина за функционалните заболявания. Прекъсва връзката мозък-стомах, мозък-черва." Д-р Радислав Наков, гастроентеролог, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

Избери откъде да купиш

dara-logo
salviq-logo
366-logo
mladost
galen-logo