Глутенът и свързаните с него заболявания

Д-р Стелла Йорданова е ендокринолог в Поликлиника България, специализант по храненето и диететика

През последните години все повече хора се диагностицират със заболявания, свързани с белтъка глутен, който се намира в пшеницата, ечемика и ръжта. Тези заболявания са глутенова ентеропатия (позната още като цьолиакия, целиакично шпру, нетропическо шпру), дерматитис херпетиформис, глутенова атаксия и чувствителност към глутена. От глутен-свързаните заболявания най-често срещаното сред населението е глутеновата ентеропатия.

Глутеновата ентеропатия е автоимунно мултиорганно заболяване, което засяга тънките черва при генетично предразположени лица, отключващо се от консумацията на глутен. В света от глутеновата ентеропатия са засегнати около 1% от населението. Заболяването може да бъде отключено във всяка една възраст. По-голямата част от случаите (около 70%) се установяват до 20-годишна възраст, като съотношението мъже-жени варира в различните държави и е между 1:1,5 до 3:1.

С повишен риск за отключване на глутенова ентеропатия са хората с роднини по първа линия с такова заболяване (5-10 %), еднояйчните близнаци при наличие на проблем при единия (70% риск за установяване на болестта през първите 5 г. след диагностициране на заболяването при единия близнак), разнояйчни близнаци (9%). Рискът е по-малък при роднини от втора степен, както и при лица със захарен диабет тип 1 и други автоимунни заболявания, при хора със синдром на Даун и други свързани заболявания.

Кои са по-често срещани оплаквания?

  • диария, която е най-честият симптом; тя може да бъде с бледи изпражнения, с мастни капки – т.нар. „стеаторея“, но това не е задължително;
  • газове, къркорене на червата;
  • подуване на корема;
  • коремна болка;
  • отпадналост;
  • гадене, повръщане;
  • редукция на тегло;
  • забавяне в растежа при децата;
  • анемия;
  • остеопороза/остеопения;
  • безплодие, късен пубертет, менструални нарушения, ранна менопауза;
  • рецидивиращи афти в устата;
  • дефекти в емайла на постоянните зъби;
  • мигрена, гърчове;
  • кожни обриви;
  • и други.

Как се поставя диагнозата?

Задължително е тя да бъде поставена, когато пациентът консумира глутен, а не когато е на безглутенова диета. За да се докаже наличието на заболяването, се използват специфични антитела в кръвта. Диагнозата трябва да се потвърди с хистология, т.е. с вземане на биопсичен материал от тънкото черво. При част от пациентите може да се проведе и генетичен анализ, като допълнителен маркер, че симптомите се дължат на това заболяване.

Кой трябва да бъде тестван?

  • Хора с хронична диария (без кръв в изпражненията);
  • пациенти със симптоми на заболяването, както и с признаци (например редукция на телесно тегло) или лабораторни данни за малабсорбция (нарушено усвояване на хранителните вещества в храносмилателната система, поради които организмът не може да си набави всички необходими вещества);
  • хора с желязодефицитна анемия, при което не може да се установи друг причина за нея;
  • пациенти с гастроинтестинални оплакания и наличие на родственици с глутенова ентеропатия;
  • пациенти с автоимунно заболяване или дефицит на IgA с наличие на гастроинтестинални оплакания;
  • деца с изоставане в растежа и развитието;
  • пациенти с дерматитис херпетиформес, доказана биопсия на кожата;
  • пациенти с неясна причини за повишаване нивата на серумната аминотрансфераза (ASAT, ALAT);
  • хора със захарен диабет тип 1 трябва периодично да се изследват за глутенова ентеропатия;
  • препоръчва се и скрининг на асимптоматични хора с родственици от първа линия с глутенова ентеропатия; може да се осъществи генетичен анализ (HLA-типизиране) и ако е отрицателен, не са необходими допълнителни изследвания;
  • пациенти с необяснима атаксия или периферна невропатия;
  • хора с ниски за възрастта костна плътност, остеопатия, остеопороза;
  • пациенти с повтарящи се афтозни язви и дефекти на зъбния емайл;
  • хора със Синдром на хронична умора, както и при тези с епилепсия; разстройства на настроението; или разстройство с дефицит на внимание/когнитивно увреждане;
  • поради повишения риск се препоръчва изследване и при пациенти със синдром на Даун или Търнър

и други по преценка на лекар.

Лечение

Лечението на пациентите с глутенова ентеропатия и другите глутен-свързани заболявания е безглутеновата диета. Към момента тя е единствената ефективна терапия и спазването й трябва да бъде доживотно.

В какво се състои безглутеновата диета, до какви резултати води, за какво трябва да внимавате при приготвянето на безглутенова храна – вижте във видеото.