Жена с газове и подут корем

Всеки втори българин е с газове и подут корем, сочи българско онлайн проучване

Според онлайн анкета всеки втори българин се оплаква от газове в стомаха и подут корем, а усещането за парене и киселини тормози всеки трети.

Всеки втори българин се оплаква от газове в стомаха и подут корем, а усещането за парене и киселини тормози всеки трети. Това показват резултатите от онлайн анкета, свързана с честотата на стомашно-чревните оплаквания сред българите. Тя беше проведена през м. април 2022 г. от Алпен Фарма България.

В анкетата участват 945 души, от които 96 мъже и 849 жени на възраст 20-60+ г. Най-много са потребителите във възрастовата граница 40-49 г. (34,2%), а след тях – между 30 и 39-годишна възраст (30,5% от всички участници).

Метеоризмът и подутият корем се оказват проблем на 580 от анкетираните, а паренето в храносмилателния тракт – на 402. Сред водещите оплаквания, които анкетираните посочват, са още болка или дискомфорт в горната част на корема, запек, диария, редуване на запек и диария, усещане за пълнота в горната част на корема, оригване.

Само половината от участниците в проучването са потърсили лекарска консултация заради някои от тези симптоми, като според резултатите по-често се обръщат към личния лекар отколкото към гастроентеролог.

Мъж с болка и парене в корема

Гастритът е най-често поставяната диагноза

Той е последван от синдром на раздразненото черво (IBS), рефлукс и язва. А сред най-масово използваните медикаменти за облекчаване на оплакванията са лекарствата за понижаване на киселинността в стомаха, познати още като инхибитори на протонната помпа (ИПП). Разпознават се по това, че обикновено името им завършва с “празол”. Те са приемани предимно заради гастрит, рефлукс и IBS, като една част от анкетираните (229 човека) признава, че са ги използвали в продължение на повече от 1 месец.

Оказва се, че голяма част от хората не са запознати с рисковете за здравето, които крие дълготрайната употреба на такива медикаменти. Това е потвърдено и от резултатите на анкетата – половината от анкетираните отговарят, че не знаят какви са нежеланите ефекти от продължителен или прекомерен прием на ИПП. А сред тях са:

  • злокачествени заболявания на стомашно-чревния тракт
  • възпрепятстване на абсорбцията на калция в тялото, което в някои случаи води до костни фрактури
  • дефицит на желязо, магнезий, витамин В12
  • заболявания на бъбреците
  • пневмония
  • намаляване броя на сперматозоидите при мъжете
  • опасности за черния дроб – утежняване на вече налични хронични хепатити
  • инфаркт

Голяма част от инхибиторите на протонната помпа са без лекарско предписание, което е и причината не малка част от анкетираните (134 човека) да ги приемат вследствие на самолечение.

 

Все повече хора се доверят на лечение с природни продукти

Повече от половината от участвалите в допитването посочват, че са приемали билкови лекарства за лечение на стомашно-чревните си оплаквания.

Едно от тях е Гастритол – немски билков медикамент за лечение на проблеми, свързани с храносмилателната система. Сред водещите ефекти на Гастритол, които анкетираните посочват, са повлияване на усещането за парене и киселините в стомаха, болката, метеоризмът и подуването на корема, усещането за пълнота в горната част на стомаха.

Заради високата си ефективност и профил на безопасност растителните медикаменти вероятно ще стават все по-предпочитани и от лекари, и от пациенти през следващите години. Голяма част от българските гастроентеролози дори вече прилагат фитопрепарати като Гастритол в комбинация с инхибитори на протонната помпа. Клиничният опит показва, че Гастритол овладява възпалението в стомаха, намалява болките и киселините, нормализира секрецията на солна киселина, защитава стомашната лигавица и стимулира възстановяването й. Това го прави високоефективен както за самостоятелно лечение на гастрит, така и за комбинирано приложение с ИПП, като наблюденията на гастроентеролозите сочат, че приемът на Гастритол намалява нуждата от употребата на тези лекарства и рисковете, които крие продължителното им използване.