Болките в корема често са сигнал за гастрит при младежите

Обикновено причисляваме гастрита към заболяванията, характерни за по-зряла възраст. Но се оказва, че той е често срещан и сред децата и младежите, като понякога неговите проявления се установяват доста по-трудно.

Нещо повече. Според статистиката болестите на храносмилателната система при подрастващите в училищна възраст са на второ място в структурата на общата заболеваемост. Само през последните години честотата на стомашно-чревните нарушения се е увеличила повече от 1,5 пъти, като в повечето случаи става въпрос за т. нар. „функционални”  нарушения, които сами по себе си не са опасни, но водят до осезателно нарушаване качеството на живот.

Коварното при гастрита е липсата на признаци, които веднага да ви насочат, че се касае именно за това заболяване. Но ако детето има болки или парене в стомаха, киселини, оригвания, загуба на апетит, нарушения в изхожданията (нередовно изхождане, редуване на запек и диария и т.н.), особено ако те са чести или продължителни, задължително се консултирайте с гастроентеролог.

Какви са причините за гастрит у децата и как може заболяването да се предотврати?

„Виновен е училищният режим и сухата храна, с която се тъпчат в училище” – смятат повечето родители, гледайки как детето се свива от болки в стомаха.

В действителност хроничният гастрит представлява възпаление на лигавицата на стомаха, предизвикано от различни фактори. Сред тях са нередовното хранене, консумацията на нездравословни храни – така любимите на децата газирани напитки, продукти с консерванти, оцветители, различни хранителни добавки…

Гастритът при децата най-често се появява в периода на тръгване на детска градина или училище, както и в пубертета, когато настъпват хормоналните промени в тялото. Те засягат негативно работата на много системи в организма и могат да доведат до нарушение на киселинността в стомаха или на двигателните функции на стомашно-чревния тракт.

Сред многобройните причини са и наследствената предразположеност, както и стресът, с който е изпълнен ученическият живот, водещ до различни невротични заболявания. Работата на стомаха и неговото здраве са тясно свързани с активността на централната нервна система. Доказано е, че агресията и гневът например ускоряват преминаването на храната през стомаха, а страхът го забавя. Когато сме обзети от страх, депресивни мисли или чувство за отчаяние, секрецията на солна киселина, перисталтиката и кръвоснабдяването на стомаха намаляват. И обратното – агресивните мисли, хроничната тревожност и конфликтните състояния увеличават стомашната секреция и ако продължат дълго време, причиняват сериозни промени в стомашната лигавица.

Факт е, че технологичният напредък изисква въвеждането на все по-нови и иновативни методи на обучение в училищните заведения. Това значително повишава умственото и психологическо натоварване при учениците, което също допринася за развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Как да се справите или предотвратите гастрита?

Хранене и режим

Изключително важно е не само с какво се храни детето, а и кога. Закуската преди училище е задължителна. За предпочитане е тя да не е сандвич, а например каша, най-добре овесена. Препоръчително е максимално да се избягват мазни и пържени храни, силни подправки – или поне те да присъстват в храната в умерени количества. Не се препоръчва пиенето на силни чайове и кафе, особено на празен стомах, за да не раздразнят допълнително стомашната лигавица.

Вредните газирани напитки са забранени: те водят до повишаване на киселинността, увеличават налягането в корема, което предизвиква оригване, киселини, връщане на храна в хранопровода…

За сметка на това в менюто трябва да присъстват повече здравословни храни като плодове (но не цитруси), зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, бобови храни, пълнозърнест хляб, нетлъсти меса и риби.

Не е желателно да се правят големи паузи между отделните хранения. Недопустимо е детето да отива на училище, без да е закусило и обядвало, а първото му хранене да е в 17 часа, например. При такъв режим болките в стомаха няма да закъснеят. Също така последното хранене за деня трябва да е поне 3 часа преди лягане.

Не излагайте детето на цигарен дим

Никотинът и другите химикали в цигарите и пурите могат да влошат симптомите и да увредят белите дробове. Имайте предвид, че все по-модерните електронни цигари също съдържат никотин.

Помогнете му да релаксира и да намали стреса

Стресът може да увеличи стомашната киселина и да влоши гастрита. Активности като йога, медитация, слушане на музика действат успокояващо.

Използвайте силата на природата

Заради съвременния начин на живот, който ни излага на толкова много негативни въздействия от всякакъв характер, все повече пациенти и специалисти търсят нежни и щадящи методи на лечение на своите заболявания, особено когато болният е дете. Челно място в това отношение заема фитотерапията. Известно е, че богатият химически състав на растенията позволява комплексно въздействие върху целия организъм. Това води не само до повлияване на конкретния здравословен проблем, но и до значително увеличаване на „здравния потенциал” на пациента.

Доказано ефективен и изключително щадящ помощник за децата и тийнейджърите, страдащи от гастрит, е немското растително лекарство Гастритол. Клинично изследване, в което са участвали 51 деца на възраст 6-12 г. със стомашно-чревни нарушения, потвърждава, че препаратът:

  • облекчава спазмите и болките в стомаха
  • подпомага формирането на важни храносмилателни ензими
  • предпазва и повлиява възпалението на стомашната лигавица
  • премахва усещането за тежест в стомаха, подуването на корема, гаденето и киселините
  • нормализира перисталтиката

Резултатите също така сочат, че приемът на Гастритол повлиява неврогенния фактор, което много често е причина за функционалните заболявания. Прекъсва връзката мозък-стомах, мозък-черва. Намалява тревожността, възстановява съня и апетита. А с това подобрява и настроението.

Гастритол е уникална комбинация от 6 добре познати лечебни билки, които осигуряват всички необходими елементи за лечение и профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт. Съдържа течни екстракти от Пачи очиболец (спазмолитично действие), Лайка (спазмолитично, противовъзпалително, успокоително действие), Сладник (противовъзпалително действие), Пищялка (спазмолитично и противовъзпалително действие), Горчив пелин (стимулира жлъчната секреция и функцията на жлезите на стомашно-чревния тракт, има противовъзпалително действие), Пресечка (подобрява кръвообращението в стомаха).

Това прави Гастритол ефективен при:

  • функционална диспепсия – болки в горната част на стомаха, свързани с приема на храна и физическо напрежение, чувство на тежест и подуване на корема след хранене, бързо засищане, гадене, повръщане, оригване, киселини в стомаха, газове;
  • гастрити, в това число хронични;
  • синдром на раздразненото дебело черво;
  • лечение на язви на стомаха и яви на дванадесетопръстника, като незаменима част от комплексното лечение.