Как да се справим с цистита – съветите на немския топ натуропат Гюнтер Хепен

Гюнтер Хепен е един от най-известните натуропати в Германия, психотерапевт, мануален терапевт, специалист по лицева диагностика и естествена хормонална терапия, с много богат опит в областта на педиатрията. Той е и медицински журналист и автор на редица книги по Шуслерова терапия. Известен лектор в Германия и чужбина сред лекари, фармацевти и други медицински специалисти. Ето неговите съвети за справяне с  циститите с напълно природни средства.

Инфекциите на пикочния мехур и пикочните пътища са тема, която не е чужда на много жени. Особено през лятото и есента, когато природата ни примамва да излезем навън. Причините за това могат да бъдат различни: например сядане върху студен камък, посещение на басейн с продължително стоене с мокър бански, къпане в естествени водни басейни, замърсени с паразити и бактерии, разходка на плажа с боси крака (изстиване на краката) или носене на неподходящи за атмосферните условия дрехи.

Възпаленията на пикочния мехур могат също така да бъдат причинени от чревни бактерии (напр. коли-бактерии), когато попаднат в пикочния канал. Погрешна техника на избърсване след ходене до тоалетната е друга възможна причина.

Бактериите като причинител

Острите и хроничните възпаления на пикочните пътища (уретер и пикочен канал) и на пикочния мехур винаги се дължат на бактериални инфекции. Оплакванията са позиви за уриниране с често, болезнено отделяне на урина, придружено с повишена температура. При силно възпаление урината придобива кафеникаво-червеникаво оцветяване. При инфекция на пикочните пътища винаги има опасност тя да се отрази на бъбречните легенчета. Ето защо своевременната консултация с лекар е изключително важна, особено при повишена температура и режещи болки в кръста в областта на бъбреците.

Възпаленията на пикочните пътища могат да станат хронични. Продължителното лечение с антибиотици няма много смисъл и не решава проблема – макар и да се практикува често. Някои пациентки получават съвет от своя уролог постоянно да приемат антибиотици.

Натуропатичните концепции – т. е. комбинацията между балнеологични мерки, Шуслерови соли и лекарствени продукти на растителна основа, са се утвърдили във времето и могат да предотвратят рецидиви, както и по естествен начин да излекуват възпаленията.

Жълт енчец, пачи очиболец и полски хвощ

При цистит привържениците на биохимията на д-р Шуслер залагат на терапевтичната комбинация, включваща  Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №9. Важно е да се отбележи, че при остри симптоми се редуват по 1 табл. от всяка сол през 15 минути, докато настъпи подобрение, след което приемът постепенно се разрежда.

А любителите на фитотерапията разчитат на комбинацията между жълт енчец, пачи очиболец и полски хвощ. Именно тази комбинация, която се съдържа в немското растително лекарство Солидагорен (наличен и в България), се е утвърдила от десетилетия и възпрепятства установяването на бактериите в лигавицата на пикочния канал, мехура и бъбреците. Едновременно с това Солидагорен отмива бактериите, допринася за излекуването на възпалението и „успокоява“ раздразнения мехур – това повлиява и честите позиви за уриниране.

Жълтият енчец (Solidago) притежава силно отмиващ и възпиращ възпалението ефект. Освен това той успокоява спазмите и може да се прилага за профилактично лечение на камъни и песъчинки в бъбреците и пикочните пътища, както и при раздразнен пикочен мехур. Прочутият натуропат и фитотерапевт Йозеф Карл от Мюнхен определя жълтия енчец като органоспецифично средство за бъбреците от първа степен и добавя, че през Средновековието жълтият енчец е бил причисляван към планетата Венера. А проф. д-р Рудолф Фриц Вайс (1895-1991), немски лекар – специалист по вътрешни болести, пише в своя Учебник по фитотерапия, че жълтият енчец може да се прилага дори при болки при разширени вени (варикозен комплекс от симптоми) заради съдържащите се в него биофлавоноиди.

Пачият очиболец (Potentilla anserine) затруднява прикрепването на бактериите към лигавицата, а полският хвощ (Equisetum arvense) действа диуретично и чрез изграждането на повишена резистентност възпрепятства нови възпаления в съединителната тъкан.

Бани на краката с покачване на температурата

Старо средство от натуропатията са баните на краката с покачване на температурата. Те са най-доброто средство за трениране на кръвообращението, подобряват функциите на всички органи. Чрез покачването на температурата се стимулира микроциркулацията в кръвоносните съдове и се ускорява обмяната. Действа болкоуспокояващо, спира възпалението, релаксира и регулира кръвното налягане.

За ваната на краката е нужна или специална вана за крака, в която температурата се повишава автоматично, или един голям и един малък съд (напр. чаша). Големият съд се пълни с вода с температура 34°C и краката се потапят в него – височината на водата трябва почти да покрива кокалчетата на краката. За да се повишава постепенно температурата на водата, се изважда чаша вода от ваната и се долива чаша гореща вода.

Така постепенно се повишава температурата, но не и количеството вода. При вана, която трае 15–20 минути,по този начин температурата постепенно се покачва до 45°C – на минута температурата би трябвало да се покачва с около 0,5°C, докато достигне 45°C. Температурата следва да се повишава само дотогава, докато човек може да търпи.

!!! Да не се прилага (или само до температура от 39°C) при сърдечно-съдови и циркулаторни заболявания като нарушено оросяване, слабост на сърдечния мускул и заболявания на вените. След ваната краката се подсушават и човекът остава в покой около половин час.