Струята на урината е най-добрият индикатор за проблеми с простатата

Най-добрият показател за нарушения на простатната жлеза е урината. Ако нейната струя значително е отслабнала в сравнение с преди, задължително посетете лекар.

Причините за тази промяна могат да бъдат разнородни – доброкачествено разрастване на простатната жлеза, възпаление или инфекция на простатата, известно още като простатит. Ракът на простатата не винаги повлиява потока на урината. Обикновено това се случва, едва когато болестта напредне, така че само по себе си отслабването на струята на урината не е надеждна индикация за наличие на злокачествен процес. Сред по-рядко срещаните симптоми за проблеми с простатата са болка в тестисите, проблеми с получаването на ерекция, болезнена еякулация, болка по време на уриниране и кръв в урината.

Фактор ли е възрастта за злокачествено заболяване?

Ракът на простатата обикновено засяга мъжете над 50-годишна възраст. Приблизително при  половината от тази възрастова група се наблюдават и симптоми на уголемена простата. Според статистиката най-много случаи на злокачествено заболяване на простатната жлеза се диагностицират сред представителите на силния пол на възраст между 70 и 74 години. Докато простатитът може да засегне мъжете на всяка възраст.

Как да подпомогнете здравето на простатата?

  • Ключов фактор играе храненето. Има храни, на които е добре да наблягате повече и такива, които е препоръчително да избягвате. Намалете приема на сладки продукти, мазни и тестени изделия, полуфабрикати. Има доказана връзка между затлъстяването и рака. Ограничете солта, алкохола. Избягвайте пушените колбаси и консервираните меса, голяма част от тях съдържат канцерогенни вещества.
  • Опитвайте се да ядете колкото се може повече ярко оцветени плодове и зеленчуци. Те са изключително богати на витамини и антиоксиданти и трябва да присъстват в менюто ви поне 4-5 пъти дневно. Консумирайте редовно и мазни риби като сьомга, скумрия, сардини, херинга. Те са богати на витамин D и есенциални мастни киселини Омега 3 и Омега 6. Доказано е, че селенът, който е мощен антиоксидант, помага за намаляването на риска от развитие на рак на простатата. Богати източници на този минерал са броколите, бразилският орех, морските дарове, аспержите, кафявият ориз и лукът.
  • Доматите съдържат ярък червен пигмент, мощен антиоксидант, който помага за „ремонта” на увредените клетки. Впечатляващи са резултатите от едно американско проучване, в което в рамите на над 6 години са наблюдавани 47 хиляди мъже. Според тях представителите на силния пол, консумиращи поне 10 порции доматени ястия седмично, са били до 45% по-малко склонни да развият рак на простатата.
  • Доказани са ползите и на тиквените семки за здравето на простатната жлеза. Те имат високо съдържание на витамини, фитостерини, калий и най-вече на цинк. Именно в тази част на тялото е открита най-голямата концентрация на ценния минерал. Тиквените семена имат съществена роля и в лечението на доброкачественото уголемяване на простатата и простатитите, като намаляват нивата на холестерол, увеличават нивата на тестостерон, действат противовъзпалително и детоксикиращо, предпазват простатната жлеза от увеличение.

До това прозрение през 40-те години на миналия век стига и проф. д-р Густав Клайн, професор и ръководител на Института по физиология на растенията към Виенския университет. Любопитен факт е,че мъжете в Трансилвания, Румъния, страдат по-рядко от доброкачествено уголемена простата и простатит. А наблюденията на д-р Клайн показали, че местните жители консумирали много тиквени семки. Това е и причината той да разработи специално лекарство при проблеми с простатата, което съдържа семена на тиква в комбинация с енчец и трепетлика – Простамед. Препаратът може да се намери в аптечната мрежа в страна. Ефективен е при:

  • възпаление и инфекции на простатната жлеза
  • доброкачествено разрастване
  • хиперактивен пикочен мехур
  • стрес инконтиненция (изпускане на урина).

Подсилва функцията на пикочния мехур и облекчава типичните за увеличена простата симптоми. Възпрепятства разрастването на простатната тъкан. И не на последно място, възвръща сексуалната активност.

Простамед е ефективен и при трите стадия на уголемена простата, като идеалният вариант е приемът му да започне още при първи симптоми. Така ще се намали рискът от преминаване към следващите стадии на заболяването. Подходящ е за продължителна употреба. Приемат се по 2-4 табл. 3 пъти дневно, минимум 3 месеца. Таблетките се дъвчат и поглъщат с малко вода, ако е необходимо.

Действието и безопасността на Простамед са доказани чрез 10 клинични изследвания, в които са се включили над 800 участници.