Нещата, за които мъжете не обичат да говорят

Всички знаем, че жените обожават да говорят и споделят. За разлика от мъжете, които са доста по-пестеливи в думите и изразяването на емоциите си. Изчислено е дори, че една жена дневно изрича около 20 хиляди думи, докато представителите на силния пол достигат едва половината от тази бройка.

Освен че са по-неразговорливата част от човечеството, има определени теми, за които мъжете предпочитат по-скоро да си мълчат. Те рядко споделят как се чувстват, какви са мечтите им, какво ги дразни, колко обичат половинката си, как прекарват деня си, какво ги смущава или притеснява. Но като че ли сред нещата, които е почти невъзможно човек да чуе от тях, са признания за здравословни тревоги. Особено когато проблемът засяга важни за мъжкото самочувствие теми като сексуалното здраве.

Ако има част от мъжкото тяло, която предизвиква смесени чувства сред кавалерите, това е простатата – ореховидна жлеза, чиято роля е да произвежда важен за семенната течност секрет. От една страна, тя е свързана с еякулацията, което я асоциира с приятни изживявания. От друга, проблемите с простатата засягат почти всеки втори мъж след определена възраст. Те безспорно са сред нещата, които ги карат да се чувстват неловко, понижават самочувствието, либидото, самооценката им. И които със сигурност не са сред любимите им теми за разговор. И то не само с близките им хора, а и с лекари. А дългото неглижиране на проблема може да има неблагоприятни последици.

Мъжете мълчат, но статистиката е красноречива

  • Увеличената простата е често срещано състояние, което се асоциира с напредването на възрастта. Около 25% от мъжете над 40 г. , половината от мъжете над 50-годишна възраст и до 80% от мъжете над 60 г. са засегнати от симптомите й – често уриниране, особено осезателно през нощта, слаба или бавна струя на урината, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур, трудно начало на уринирането и др. Това се дължи на натиска, който нарасналата простата оказва над пикочния канал. Ако проявите бъдат продължително игнорирани, мъжът рискува да развие склонност към рецидивиращи инфекции или камъни в пикочните пътища, хронично увреждане на бъбреците (защото пикочният мехур прелива и урината се връща обратно към бъбреците), които са свързани с наистина много болезнени усещания. Освен това специалистите предупреждават, че понякога симптомите на увеличена простата могат да прикрият симптоми на рак на простатата, въпреки че той е съвсем различно заболяване и няма нищо общо с уголемената жлеза.
  • Простатитът или острото възпаление е второто най-често срещано заболяване на простатната жлеза. То е по-типично за по-младите, сексуално активни мъже, на възраст между 30-50 г., като обичайните причини са бактериална инфекция, недоизлекувана инфекция на пикочните пътища, погрешна хигиена. Ако сте мъж и имате някое от следните усещания – болка в таза, гениталиите, задната част на гърба, често ходите по малка нужда, боли ви по време на уриниране, болезнена еякулация, придружени с общо усещане за заболяване, температура, добре е да посетите лекар. Неизлекуваната остра инфекция може да се превърне в хронична, а със сигурност не бихте искали да усложните живота си, защото не сте обърнали внимание на някакво банално възпаление, нали?
  • Ракът на простатата е сред най-честите злокачествени мъжки заболявания. Специалистите все още не са наясно какво го причинява, но с напредването на възрастта се повишава и рискът от разболяване. Болестта засяга основно мъже над 65 г., като е любопитно да се отбележи, че особено застрашени са афроамериканците, както и хората, които ядат много мазни храни или имат баща или брат с такова заболяване. Ако може да има нещо обнадеждаващо при такава диагноза, това е фактът, че карциномът на простата обикновено расте бавно и според статистиката само при 1 на всеки 35 заболели води до фатален край.

Кои са приятелите на простатата?

По един или друг начин, проблемите с простатната жлеза са естествена част от остаряването. Въпреки това, има някои лесни и дори приятни начини, които могат да допринесат за здравето на тази важна жлеза:

  • Водете активен сексуален живот. Доказано е, че честата еякулация, независимо дали е в резултат на сексуален контакт, мастурбация, еротичен сън и др., влияе много благоприятно върху простатната жлеза. По този начин тялото може да се изчисти от химични канцерогенни вещества, задържани в простатата, а освобождаването от физическото напрежение, съпътстващо еякулацията, понижава нивата на стреса и забавя развитието на потенциални канцерогенни клетки в нея. Много лекари препоръчват еякулацията и при простатит, за да може причинителят на инфекцията да бъде изхвърлен от организма чрез еякулата.
  • Консумирайте доматен сос и кафе. Освен обичайните съвети като спиране на цигарите, физическа активност, здравословното хранене, които са препоръчителни за превенция и на други сериозни болести, е добре да включвате и тези два продукта в менюто си. Редица изследвания сочат, че при мъжете, които консумират доматен сос поне два пъти седмично, рискът от развитие на рак на простата е с 20% по-нисък, а вероятността за фатален край от заболяването намалява с 35%. Хората, които пият по 6 и повече кафета дневно, също са с 20% по-малко застрашени от развитие на опасната болест, а дори и да са се разболели, вероятността да починат от нея е с 60% по-ниска.
  • Включете в менюто си и повече тиквени семки. Техните ползи за здравето на простатата са безспорни и отдавна известни. Те са изключително богати на витамини, фитостерини, калий и най-вече на цинк, чиято най-голяма концентрация е открита именно в простатната жлеза. Тиквените семена имат съществена роля и в лечението на доброкачественото уголемяване на простатата и простатитите. Те намаляват нивата на холестерол, увеличават нивата на тестостерон, действат противовъзпалително и детоксикиращо, предпазват простатната жлеза от увеличение. Комбинация от тиквени семки, енчец и трепетлика съдържа немското растително лекарство Простамед. То е ефективно при възпаление и инфекции на простатата, при доброкачествено разрастване на простатната жлеза, при хиперактивен пикочен мехур, при стрес инконтиненция. Подсилва функцията на пикочния мехур и облекчава типичните за увеличена простата симптоми. Възпрепятства разрастването на простатната тъкан. Простамед има противовъзпалителен, обезболяващ, антибактериален ефект. Може да се използва и профилактично. Приемат се по 2-4 табл. 3 пъти дневно, минимум 3 месеца. Таблетките се дъвчат и поглъщат с малко вода, ако е необходимо.