Как да се справите с гастрита?

Гастритът е едно от най-често срещаните оплаквания в ежедневието. Представлява възпаление или дразнене на лигавицата на стомаха. За неговата поява има многобройни причини. В начална фаза той не е сериозен проблем, но ако остане нелекуван дълго време, може да доведе до сериозни усложнения.

Симптомите на гастрита включват парене, оригване, чувство за тежест в стомаха, загуба на апетит, гадене и повръщане, налеп на езика, който често води до лош дъх. Вижте кои са обичайните фактори за неговото развитие и как да се справите с неприятните симптоми.

Бактерията хеликобактер пилори – една от главните причини за появата на гастрит

През 80-те години на миналия век австралийският гастроентеролог Бари Маршал открил, че бактерии, наречени хеликобактер пилори, живеят в стомашната лигавица. Те са директно отговорни за по-голямата част от случаите на гастрит, язва и рак на стомаха, тъй като причиняват постоянно възпаление на лигавицата. През 1994 г. Световната здравна организация признава хеликобактер пилори за карциноген от 1-ви клас. В този смисъл успешното лечение на инфекцията с тази бактерия се явява основна опция за превенция на стомашния рак. Още повече, че според статистиката с нея е инфектирано близо 50% от световното население. Тревожни са и данните от клинични изследвания, които сочат, че около 80% от децата в развиващите се страни също са били инфектирани с хеликобактер пилори преди да навършат 10-годишна възраст. Това означава, че и те могат да развият гастрит.

По-възрастните и хората с отслабена имунна система са по-уязвими към заболяването

Предразполагащи фактори за поява на гастрит могат да бъдат и някои генетични аномалии, както и продължителната употреба на химически лекарства като болкоуспокояващи или противовъзпалителни. Тези препарати отслабват защитата на стомаха. Трябва да бъдат приемани само от време на време, в случай на абсолютна необходимост, и дори още по-рядко, ако имате болки в стомаха. Парадоксалното е, че много хора използват аналгетици за облекчаване на гастрита, а всъщност така само влошават състоянието си. Редовното приемане на такива лекарства трябва да бъде само за определени състояния като артрит, например, но задължително дозировката следва да бъде контролирана от наблюдаващия лекар. Също така такива хора е нужно да се избягват медикаменти, които взаимодействат директно със стомаха, както и те винаги да бъдат приемани с храна или антиациди, за да се намали болката в стомашната лигавица.

Противовъзпалителна диета и промени в начина на живот ще облекчат гастрита

Гастритът се активира, когато храносмилателната система  е претоварена и стомашната лигавица се възпалява. Ето защо е добре да консумирате храни, които намаляват възпалението и да избягвате такива, които дразнят лигавицата на стомаха. Храните-дразнители могат да са различни за отделните хора. Такива могат да бъдат кафето, зърнените храни, доматите. Силно преработените, пържените и консервирани храни, тези с високо съдържание на глутен, киселинните, диетичните и храните с много захар могат да възпалят стомашната лигавица. Както и газираните напитки. Най-добре е в продължение на 1 седмица да си водите хранителен дневник, в който да записвате продуктите и напитките, които консумирате. Това ще ви помогне да идентифицирате тези, които ви влияят зле.

И тъй като гастритът е рисков фактор за развитието на рак на стомаха, при такива оплаквания е добре да направите и някои промени в начина си на живот. Ако е необходимо, намалете теглото си. Спрете цигарите и алкохола, това определено ще подобри симптомите. Избягвайте използването на обезболяващи лекарства като аспирин и парацетамол, тъй като те постепенно могат да увредят лигавицата на стомаха.

Улеснете храносмилането

Когато сте с гастрит, е много важно да направите храносмилателния процес възможно най-лек за стомаха и червата. За целта яжте по-малки порции. Когато консумирате повече храна наведнъж, натоварвате храносмилателния тракт, който трябва да я превърне в енергия и отпадък. Използвайте и силата на горчивите вещества. Всеизвестно е, че те са изключително полезни за храносмилането. Действието им започва още в устната кухина, като колкото по-горчив е вкусът, токова повече слюнка се отделя, а заедно с това се задвижва продукцията на сок от стомаха, жлъчния мехур и задстомашната жлеза. Горчивите вещества действат и като естествен регулатор на апетита. Затова са и толкова популярни лечебните билкови отвари, познати още като  „горчивки”.  Наречени са така заради комбинирането на билки, съдържащи горчиви вещества. Такава е немската горчивка Гастритол. В неговия състав влизат широко използваните в народната медицина билки пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка, пищялка, лайка. Всички те са познати от векове насам с благоприятния си ефект при стомашно-чревни оплаквания като метеоризъм, подуване на корема, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене. Помагат за лечение на гастрити, стомашни язви и колити. Подобряват храносмилателните процеси и ускоряват метаболизма. Препоръчително е Гастритол да се пие 3 месеца, след което да направите почивка от 1-2 месеца, преди да подновите приема му. Започнете с по 10 капки, разтворени във вода, 3 пъти дневно. Постепенно увеличавайте дозата с по 1 капка на всеки 2-3 дена, докато стигнете доза от 20-30 капки на прием. Пият се 15 мин. преди хранене.