Подобрете храносмилането по естествен начин

Здравето на храносмилателната система е пряко свързано с доброто качество на живот. Освен това е известно, че около 80% от имунните клетки на човека се намират именно в стомашно-чревния тракт. За съжаление, заради съвременния начин на живот все повече хора страдат от нарушения в неговите функции – подуване на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене, колити, повръщане и т.н. Причина за това са както нездравословни хранителни навици и липса на достатъчно физическа активност, така и слабости в процеса на храносмилане, последвани от редица неприятни симптоми.

Ако не им се обърне внимание, тези оплаквания могат да се превърнат в хронични  здравословни проблеми. Ето някои идеи как да „оздравите” храносмилателната си система, а оттам да подобрите и цялостното си здравословно състояние.

Дъвчете добре храната

Винаги се старайте да сдъвквате възможно най-дълго храната си. Това не само ще улесни храносмилането, но и ще ви помогне да отслабнете. Дъвченето раздробява храната, започва отделянето на слюнка, а тя осигурява ензими, които стартират процеса на храносмилане.  Колкото повече дъвчете, толкова повече слюнка се отделя. Когато ядем набързо, не се отделя необходимото количество слюнка, нито стомашен сок, повишава се вероятността от ферментация в следващите нива на храносмилателната система и гниене в стомаха и червата. А това със сигурност не води до нищо добро.

Подкрепете храносмилането с горчиви вещества

Известно е, че те стимулират производството на жлъчен сок и ускоряват процеса на храносмилане. Принадлежат към най-важните лечебни вещества в природната медицина, като предпочитани източници са диви растения и билки. Започват своето действие още в устната кухина  – колкото по-горчив е вкусът на това, което приемаме, толкова повече слюнка се отделя. А заедно с това се задвижва продукцията на сок от стомашната, жлъчната и задстомашната жлеза. Горчивите вещества действат и като естествена регулатор на апетита и намаляват силния глад за сладки храни.

Цели 3 горчиви билки присъстват в немския фитопрепарат Гастритол – горчив пелин, пресечка и пищялка. Лекарството съдържа още пачи очиболец, сладник и лайка – билки, добре познати още от древността с ефекта си при стомашно-чревни оплаквания. Комбинацията от всички тези лековити растения прави Гастритол особено ефективен за укрепване на естествения процес на храносмилане, като стимулира секрецията на храносмилателните сокове и регулира перисталтиката. Това допринася за по-добро усвояване на хранителните вещества от организма. Препаратът помага за лечение на гастрити, стомашни язви и колити, ускорява метаболизма. Подходящ е за възрастни и деца над 12 г., като е препоръчително да бъдат приемани по 30 капки 3 пъти дневно, разтворени в чаша топла вода.

Подбирайте с какво се храните

Стремете се в менюто ви да преобладават „истинските” храни – повече пресни продукти и готвени ястия. Избягвайте преработени и т. нар. „бързи” храни, които обикновено са с високо съдържание на рафинирани сол, масла, захар. Освен че са трудни за храносмилане, те нямат и никаква хранителна стойност.

Наблягайте и на ферментиралите храни като кисело зеле, кефир, кимчи, ферментирали зеленчуци. Те са естествен пробиотик, богати на „добри бактерии” и тяхната консумация ще ви помогне да регенерирате по естествен начин стомашно-чревната флора. Ако имате по-сериозни чревни симптоми, започнете бавно. Дайте време на организма да се пригоди към този начин на хранене и храносмилателната система да стане по-здрава и по-силна. Друг вариант да си набавите добри бактерии са пробиотиците, като е най-добре преди това да се консултирате със специалист, който да ви препоръча най-подходящият за проблема ви пробиотичен щам.

Хидратирайте добре тялото

Много от хората с храносмилателни нарушения са силно дехидратирани. Ако и вие сте от тези, които не приемат много течности през деня, се постарайте да поправите това. Опитайте се да изпивате поне по 1 чаша вода с 1 чаена лъжица ябълков оцет или сок от прясно изстискан лимон. Билковите чайове са друг добър начин да хидратирате и оздравите тялото си. Ментата, джинджифилът, копърът и сминдухът са известни със своите благоприятни за храносмилането качества. Ако търсите заместител на кафето, можете да опитате с чай от глухарче с мляко например.

Регулирайте нивата на стрес

Стресът влияе не само върху мисленето и емоциите, но може да обърка и храносмилането. Затова намерете начини, които да ви помогнат да намалите нивата му – отдайте се на любимо хоби, спортувайте, медитирайте, разхождайте се сред природата.