5 храни, които подобряват здравето на простатата

Проблемите с простатата засягат почти всеки втори мъж след определена възраст. С течение на годините тя може да се уголеми, а ракът на простатната жлеза е сред най-честите злокачествени мъжки заболявания. Все още не е категорично установено какво го причинява, но с напредването на възрастта се повишава и рискът от разболяване.

„С какво да се храня, за да намаля вероятността от развитие на рак на простатата?”. Това е един от най-честите въпроси, които представителите на силния пол задават към специалистите. В действителност спазването на балансиран хранителен режим може значително да редуцира риска от злокачествено заболяване. Ето някои храни и напитки, които ще ви помогнат да подобрите здравето на простатната жлеза.

Горски плодове като ягоди, къпини и малини са с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. Антиоксидантите играят важна роля в тялото, като предотвратяват щетите от свободните радикали, молекулите, които атакуват здрави клетки и увеличават риска от рак. Витамин С спомага за облекчаване на симптомите на доброкачествено уголемената простата, като насърчава уринирането и намалява потенето. Други добри източници на този витамин са цитрусовите плодове, пъпешът, спанакът, броколите и мангото.

Мазни риби като сардини, риба тон, скумрия, пъстърва, херинга и сьомга. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляването на лошия холестерол и повишават нивата на добрия, понижават кръвното налягане, подпомагат отслабването и могат да редуцират риска от сърдечен удар. Въпреки че обикновено специалистите препоръчват да се избягва консумацията на животинските мазнини в името на здравата простата, богатата на омега-3 диета може да въздейства благоприятно върху нейното състояние.

Ядки. Здравословните мазнини, съдържащи се в ядките, също водят до понижаване на нивата на холестерол и подобряват здравето на мозъка. Бразилският орех, например, е не само добър източник на жизненоважни хранителни вещества като витамин Е и калций, но е и пълен с минерала селен. Според едно проучване от 2010 г. селенът, както и соята, са ценни помощници в борбата с рака на простатната жлеза. Други полезни за мъжкото здраве ядки са бадемите, орехите. В менюто задължително трябва да присъстват редовно и тиквените семки. От една страна, те имат високо съдържание на витамини, фитостерини, калий и най-вече на цинк, което е от голямо значение за здравето на простатата. Именно в тази част на тялото е открита най-голямата концентрация на ценния минерал. Тиквените семена имат съществена роля и в лечението на доброкачественото уголемяване на простатата и простатитите (остро възпаление на простатата) – двете най-често срещани заболявания на този орган. Те намаляват нивата на холестерол, увеличават нивата на тестостерон, действат противовъзпалително и детоксикиращо, предпазват простатната жлеза от увеличение.

Екстракт от специален сорт тиква с лечебни действия, Cucurbita pepo var. Styriaca, е и сред основните съставки на Простамед. Той съдържа още енчец и трепетлика, също доказали ползите си за мъжкото здраве. Съчетаването на тези уникални съставки го прави най-използваното природно лекарство в Германия при увеличена простата. Простамед е ефективен при възпаление и инфекции на простатата, при доброкачествено разрастване на простатната жлеза, при хиперактивен пикочен мехур, при стрес инконтиненция (изпускане на урина). Намалява честотата на нощното уриниране и задръжката на урина в пикочния мехур. Възстановява нарушената еректилна функция и нарушената еякулация. Възпрепятства разрастването на простатната тъкан.

Простамед е ефективен и при трите стадия на уголемена простата, като идеалният вариант е приемът му да започне още при първи симптоми. Така ще се намали рискът от преминаване към следващите стадии на заболяването. Подходящ е за продължителна употреба. Приемат се по 2-4 табл. 3 пъти дневно, минимум 3 месеца. Таблетките се дъвчат и поглъщат с малко вода, ако е необходимо.

Зелен чай. Изследванията показват, че той може да помогне за предпазване от рак на простатата. Освен това зеленият чай понижава холестерола и дори подобрява паметта и концентрацията.

Диня. Тя е без съдържание на мазнини и натрий, богата е на витамините А и С. Този плод е и отличен източник на ликопен – мощен антиоксидант, на който се дължи яркият му червен цвят. Според проучванията ликопенът може да намали риска от развитие на рак на простатната жлеза. Присъства и в доматите, кайсиите, папаята, розовия грейпфрут.