Проблеми в отношенията с партньора и срам водят до чести цистити

Всяко заболяване, свързано с пикочния мехур, говори за наличието на проблем като цяло в пикочо-половата система и особено за състоянието на енергията на бъбреците. Според традиционната китайска медицина бъбреците и т. нар. „бъбречен огън” поддържат нашата жизненост. Този важен орган се приема за носител на жизнената енергия – доживотната енергия, която получаваме по рождение. Трябва да се грижим особено внимателно за нея, тъй като тя определя скоростта, с която остаряваме. За целта трябва да се храним здравословно, да спим достатъчно и да поддържаме зоната около бъбреците винаги топла.

Стресът отслабва бъбреците, а срамът и тъгата – пикочния мехур

Бъбреците и пикочният мехур са изключително чувствителни към промени в психичното състояние. Сигурно ви се е случвало от страх и повишена нервност преди изпит или някаква друга важна за вас изява да отскачате през 5 мин. до тоалетната. Напрежението често се отразява на пикочния мехур. Според китайска медицина болезнените партньорски отношения и душевните тревоги отслабват енергията на бъбреците, а стресът изобщо не им понася. Проблемите от страна на пикочния мехур пък се появяват или обострят в състояние на тъга, грижи, срам и потиснат плач. Психологическа причина за честия цистит е душевната болка, на която липсва емоционален израз (неизплаканите сълзи). При нормално функциониране на тези органи човек е изпълнен със самоувереност и вътрешна сила, има енергия и воля, води пълноценен живот, обясняват холистичните терапевти.

Според статистиката всяка втора жена поне веднъж в живота си страда от цистит

Още по-неприятното е, че в 30% от случаите се стига до рецидиви. Циститът засяга най-вече дамите поради особеностите на женската анатомия. Уретрата (пикочният канал) при тях е 3-4 см и поради близостта на аналната област бактериите лесно достигат до пикочния мехур. А при една податлива лигавица с намалена защита замърсяването става много лесно и се стига до повторно заразяване. Резките температурни разлики са особено благоприятни за бързото размножаване на микроорганизмите.

Най-често виновник за инфекцията е бактерията Ешерихия коли, но и хламидиите могат да бъдат причинител. Затова се прави микробиологично изследване. Навременното и правилно лечение е особено важно, тъй като при остър цистит може да се стигне и до усложнения – бактериите да тръгнат нагоре към бъбреците.

Как да си помогнете, ако сте жертви на цистита

 • При рецидиви на цистит, както и при свръхактивен пикочен мехур (чести позиви за уриниране), е много важно ежедневно да се приемат достатъчно течности – поне 2 литра вода дневно. Откажете се от употребата на кафе, черен чай и алкохол – те дразнят пикочния мехур. Наблягайте на билкови чайове, супи и плодове, ако искате да сте здрави.
 • Пазете краката и бъбреците топли. Не стойте на течение и не сядайте на студена земя. В противен случай се изтощават имунната система и бъбреците и се улеснява проникването на болестотворните причинители.
 • Ако сте намръзнали или настинали, побързайте да затоплите тялото, пийте горещ чай, вземете топла вана на краката.
 • Пийте повече течности и редовно посещавайте тоалетната. Така се предотвратява застоят на урината в пикочния мехур и евентуална поява на инфекции. При рецидиви на цистит, както и при свръхактивен пикочен мехур (чести позиви за уриниране) е особено важно ежедневното приемане на поне 2 литра вода дневно. Откажете се от употребата на кафе, черен чай и алкохол – те дразнят пикочния мехур. Наблягайте на билкови чайове, супи и плодове, ако искате да сте здрави.
 • Тренирането на мускулите на пикочния мехур и тренирането на тазовото дъно помагат при проблеми на пикочната система. Ако при внезапен позив за уриниране няма наблизо тоалетна, опитайте следните трикове: останете прави и се повдигнете за няколко секунди на пръсти, напрегнете тазовото дъно за 15-20 сек. Или седнете (приклекнете) и кръстосайте краката.
 • При остри или хронични възпаления е важно ежедневното измиване на гениталната област с умерена температура на водата.
 • Не забравяйте, че употребата на презервативи при полов контакт предпазва в еднаква степен и мъжа, и жената от инфекции на пикочните пътища. Вед
 • нага след полов контакт е добре да се уринира!

Как да си спестите анибиотиците 

 • При цистит често се налага антибиотично лечение, което е добре да се избегне, за да се намалят нежеланите странични и последващи ефекти. При остър цистит и за профилактика срещу рецидиви на възпалението можете да използвате помощта на немското фитотерапевтично лекарство Солидагорен. Фитопрепаратът представлява комбинация от жълт енчец, пачи очиболец и полски хвощ – доказани от хилядолетия лечебни билки. Те действат диуретично и противовъзпалително. Облекчават спазмите и не позволяват на бактериите да се прикрепят към лигавицата на пикочните пътища, а помагат за по-бързото им елиминиране. При остър цистит най-добрият начин за приложение е следната терапия: прием за първия ден – 3 пъти по 30-40 капки, разтворени в голямо количество топла вода. На втория ден се преминава към доза 20 капки 3-4 пъти дневно, докато напълно отшуми инфекцията. После веднъж дневно по 10 капки в течение на месец, за да се постигне пълно изчистване. При хронични бъбречни патологии, микози и цистити приемът е 3 месеца по 5 капки на ден, препоръчва се да е в часовете между 15 и 19 ч.
 • Освен за лечение и като профилактика при чести цистити, Солидагорен се препоръчва профилактично при пясък и камъни в пикочния мехур и бъбреците. Помага и при свръхактивен пикочен мехур, когато има постоянно желание за уриниране. Използва се при нужда от лечение с катетър срещу поява на бактериални инфекции и подпомага лекуването на Кандида албиканс (вагинални гъбички).
 • Хората над 40-годишна възраст могат да си правят пречистване със Солидагорен два пъти годишно, за да се радват на здрави бъбреци. Ако в бъбреците са се отложили песъчинки, без да дават признак за себе си, те ще излязат с урината. Този курс може да се прави през пролетта и есента като веднъж дневно се вземат 10-20 капки Солидагорен, разтворени в чаша вода.