Храни, които да се консумират при язва и гастрит

Хранене при гастрит и язва

Защо язвите и гастритите се обострят през есента?
Според статистиката през есента хроничните заболявания, сред които гастритите и пептичните язви, се обострят при близо 30% от хората. Причините за това са различни.

На първо място, по-малкото часове дневна светлина. Това води до сериозни преструктурирания в тялото, включително регулиране на биологичния часовник и хормонални промени. Тези процеси са пряко свързани с нервната система, която е отговорна за цялото благосъстояние на организма. А напрежението в нервните окончания води до поява на болка при хронично страдащите от язви и гастрити.

Друг фактор, който оказва значително влияние върху тялото, са скоковете в атмосферното налягане. За хората с ниско и високо кръвно те са истински стрес за организма, продължаващ месеци наред. През това времето тялото се изтощава, ефективността му намалява и човек лесно се озовава в един затворен кръг на напрежение и постоянен стрес. Резултатът – язва или гастрит.

Статистиката посочва още един фактор, който е характерен най-вече за жените. В началото на есента много от тях се подлагат на различни диети за отслабване, което също е стрес за организма, а той, от своя страна, води до активиране на хронични проблеми.

Какво можете да направите, за да избегнете гастрита и язвата през есента?
Правилното хранене е сред най-важните предпоставки за това. Ето и хранителния режим, който е добре да спазвате не само през преходния сезон, а и през цялата година, ако страдате от язвена болест и хроничен гастрит.

Позволени храни

  • Мляко и млечни продукти – прясно подквасено мляко, прясно мляко, топено и обезмаслено сирене или прясно сирене, диетична извара „Крема”, сметана, млечни кремове, масло.
  • Месни продукти и яйца – нетлъсти меса (телешко, говеждо, агнешко, пилешко), до 200-300 грама дневно прясна нетлъста риба (варена, печена, смляна и на скара), диетични кренвирши и телешки салам, нетлъста шунка, мусака без запръжка и ориз, яйца под формата на омлети на пара, рохко сварени яйца, кремове с яйца, пудинг и суфле, мозък и език.
  • Тестени и захарни изделия – твърд хляб (бял и „Добруджа”), сухари, бисквити, макарони, козунак, виенска кифла, фиде, юфка, ориз, кус-кус, жито, овесени ядки с ориз, нишесте, соя и продукти от нея, тахан халва.
  • Зеленчуци – картофи (варени и пюре), настъргани моркови, пресни зрели домати (белени), тиквички, пасирани зеленчукови супи, тиква (варена, печена), сок от зеле, настъргана прясна краставица, червено цвекло.
  • Плодове – ситно настъргани или печени ябълки, праскови, зрели ягоди, банани, лимони в малки количества, пасирани компоти, кисѐли, мусове, плодови кремове, желета, желирани плодове.
  • Мазнини – прясно краве масло, растителни масла (зехтин, олио), тахан.
  • Напитки – чай (от лайка, липа, мента), отвара от шипки, мляко с какао, алкални минерални води.
  • Подправки – магданоз, чубрица, джоджен, доматено вакуумно пюре, канела и ванилия (всички в малки количества), готварска сол – до 6 г дневно.

Забранени храни

  • Млечни продукти – сушени и пушени сирена, сух и солен кашкавал.
  • Месни продукти – солени месни и рибни консерви, салати, пастърма, саздърма, луканка, тлъсти меса, солен хайвер, силни бульони (месни, рибни, гъбни), месни пикантни сосове, пържени и панирани меса, риби и птици.
  • Тестени и захарни изделия – типов хляб, топъл хляб, качамак, шоколад, сладка.
  • Зеленчуци – лук, чесън, праз лук, сини домати, краставици, зеле, фасул, ряпа, алабаш, гъби, бакла, солени туршии, леща.
  • Плодове – вишни, кайсии, грозде, кисели и незрели плодове, бадеми, лешници.
  • Мазнини – свинска мас, лой, сланина, топено мандраджийско масло.
  • Напитки – алкохолни, кафе, силен чай, газирани и кисели минерални води.
  • Подправки – черен пипер, дафинов лист, бахар, горчица, лютиви чушки, хрян, лютив червен пипер.

В случай, че оплакванията са налице, е препоръчително да съчетаете хранителния режим с медикаментозна терапия. Подходящ за тази цел е Гастритол. Той е лекарство на растителна основа. Съчетава силата на 6 билки – пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка, пищялка, лайка, които имат благоприятно действие при редица стомашно-чревни оплаквания.

Гастритол подпомага храносмилането и лекува различни неразположения на горния и долния стомашно-чревен тракт като функционална диспепсия и синдром на раздразненото дебело черво. Той е неизменна част от комплексната терапия при лечение на гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит. Лекарството бързо овладява болка, тежест, киселини, подуване, метеоризъм, стомашно-чревни спазми, нарушена чревна перисталтика.

Гастритол е подходящ за възрастни и деца над 12 г. Приема се три пъти дневно – по 20-30 капки, разтворени в малко количество вода, преди или след хранене.