5 факта за увеличената простата, които всеки мъж трябва да знае

Увеличената простата е най-честият проблем, с който се сблъскват представителите на силния пол с напредването на възрастта. Около 25% от мъжете над 40г., половината от мъжете над 50-годишна възраст и до 80% от мъжете над 60г. са засегнати от симптомите на увеличена простата. Много от тях бъркат тези оплаквания с признаци на злокачествено заболяване, заради което съществуват и редица митове, свързани с това състояние. Ето няколко факта, с които всеки мъж трябва да е запознат.

Увеличената простата не е рак

Най-често срещаната заблуда е, че нарасналата простатна жлеза е симптом на нелечима болест. Това обаче са два съвсем различни проблема, които нямат нищо общо помежду си. Но  могат да съществуват едновременно. Въпреки това не е задължително всеки мъж, който има увеличена простата, да страда от рак на простатата. Докато ракът е наричан „тихият убиец”, защото протича без почти никакви или много слабо изразени симптоми, увеличената простатна жлеза води до редица оплаквания като често уриниране, особено осезателно през нощта, слаба или бавна струя на урината, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур, трудно начало на уринирането и др. Това се дължи на натиска, който нарасналата простата оказва над пикочния канал. Ето защо е препоръчително всеки мъж над 50 години, независимо дали има или няма оплаквания, поне веднъж годишно да се преглежда при специалист.

Има начини за намаляване риска от рак на простатата

Няколко проучвания на Училището по обществено здраве към университета Харвард установили, че определени промени в начина на живот могат да намалят вероятността за развитие на агресивна форма на рак на простатата. Освен обичайните съвети като спиране на цигарите, физически активности, здравословно хранене, които са препоръчителни за превенция и на други сериозни болести, е добре да включвате и някои храни в менюто си. Редица изследвания сочат, например, че при мъжете, които консумират доматен сос поне два пъти седмично, рискът от развитие на рак на простата е с 20% по-нисък, а вероятността за фатален край от заболяването намалява с 35%. Стремете се да ядете редовно и нахут, леща, люцерна, фъстъци. Те съдържат вещества от групата на растителните естрогени (фитоестрогени), наречени изофлавони, които намаляват риска от карцином на простатата. А резултатите от редица изследвания сочат, че мъжете, които пият зелен чай или приемат хранителни добавки с екстракт от зелен чай, са по-малко уязвими към коварното заболяване.

След 50-годишна възраст простатата на всеки мъж нараства

И никой представител на силния пол не може да избяга от този факт. По време на андропаузата (мъжката менопауза) простатната жлеза увеличава обема си, като степента на увеличение е индивидуална за всеки кавалер.

Уголемената простата може да бъде лекувана с лекарства

Много мъже смятат, че няма разрешение за проблемите, до които води нарасналата простатна жлеза. В действителност те могат много ефикасно да бъдат лекувани с медикаменти. Освен това на фармацевтичния пазар се появяват все по-нови и ефикасни лекарства за тези оплаквания, базирани изцяло на природни продукти. Известно е например, че тиквените семки са изключително полезни точно за простатната жлеза.  От една страна, те имат високо съдържание на витамини, фитостерини, калий и най-вече на цинк, което е от голямо значение за нея. Имат съществена роля и в лечението на доброкачественото й уголемяване и простатитите (остро възпаление на простатата) – двете най-често срещани заболявания на този орган. Не случайно най-използваното в Германия природно лекарство за лечение на увеличена простата – Простамед, съдържа тиквени семки. Медикаментът, който вече може да се намери и у нас, комбинира в себе си още 2 незаменими за мъжкото здраве съставки. Трепетлика, известна с противовъзпалителното, обезболяващото, антимикробното и детоксикиращото си действие в областта на простатната жлеза. И енчец, който вл

ияе много благоприятно върху канала

на бъбреците и има пречистващ, антибактериален, спазмолитичен (облекчава спазми) и обезболяващ ефект.

Лекарството е ефективно и при трите стадия на уголемена простата, като идеалният вариант е приемът му да започне още при първи симптоми. Така ще се намали рискът от преминаване към следващите стадии на заболяването. Подходящ е за продължителна употреба. Приемат се по 2-4 табл. 3 пъти дневно, минимум 3 месеца. Таблетките се дъвчат и поглъщат с малко вода, ако е необходимо.

Понякога уголемената простата изисква хирургическа намеса

Въпреки че може да бъде лекувана с медикаменти, в някои случаи се налага и оперативно лечение. Не е необходимо обаче да се премахва цялата простатна жлеза. Хирургическата интервенция се използва за отстраняване на прекомерно нарасналата част на простатата, която притиска пикочния мехур.