Подутият корем може да се дължи и на хормонални проблеми

Причините за неприятното подуване и тежест в стомаха, както и повишеното газообразуване, спазми, запек или диария могат да бъдат различни. В голяма част от случаите обаче главен виновник са лошите ни хранителни навици. По принцип подутият корем или наличието на метеоризъм подсказват за неправилно храносмилане и процес на активна ферментация. Често пъти се храним небалансирано, смесваме неподходящи храни или ядем по неподходящо време.

Сред причините да се оплакваме от неприятното подуване са също: прекомерното солене на храната в чинията пред нас, както и приемът на полуфабрикати и консервирани храни, които са с високо съдържание на сол. Когато стомахът е слабото ни място, трябва да избягваме и газообразуващите храни (например бобовите), и всякакви газирани напитки.

Жените са тези, които по-често се оплакват от запек и подут корем. Една от причините за нарушената перисталтика е недостатъчният прием на вода. Течности обаче не трябва да се приемат по време на хранене, а поне с половин час пауза преди и след ядене. Друг враг на стомашния ни комфорт са тестените изделия, които са неразделна част от живота ни. Когато се изхранваме основно със сандвичи, банички, пици и кроасани, не приемаме достатъчно целулоза и баластни вещества и така блокираме чревната перисталтика. Подутият корем обаче може да се дължи и на хормонален проблем при жените. Често той е свързан с наднормено тегло и метаболитен синдром. В тези случаи е много важно да се потърси комплексно решение.

Важно за храненето…

Храните от семейство Бобови са известни с това, че повишават газообразуването и водят до подуване на корема. Голяма част от хората обаче не знаят,  че суровите плодове и зеленчуци също невинаги са препоръчителни. Всички груби, целулозни храни е добре да се ядат до 15 ч. Свежите плодове и зеленчуци, консумирани по-късно, не могат да се разградят достатъчно бързо и започват процеси на ферментация и гниене. Вместо голямата салата вечер е по-добре да хапнем например топла зеленчукова супа с едно яйце. Това ни дава достатъчно енергия, без да натоварва стомаха във времето, в което активността му вече намалява.

За доброто си функциониране стомахът се нуждае от минимум 37⁰С вътрешна телесна температура. Затова не се препоръчва консумацията на студена храна (от хладилника). Нужно й е много по-дълго време, за да се транспортира от стомаха, не може да се смели оптимално и след такова хранене често настъпват храносмилателни смущения и газове.

Добре е между храненията да има интервал от 3 до 6 часа. Важно е да съобразим също и престоя на отделните храни в стомаха. Оризът и рибата например престояват 1-2 часа, салатата и черният хляб – 3-4 часа, а свинското и пържените картофи – цели 7 часа!

А според традиционната китайска медицина вътрешното спокойствие и хармония засилват стомаха, ето защо никога не трябва да бързаме, когато се храним. За разлика от това неспокойните мисли, постоянният гняв, кариеризмът и изострената чувствителност изтощават стомашната енергия. На стомаха действат укрепващо жълти и жълто-оранжеви храни: моркови, тиква, картофи, джанки, ябълки, круши и др.

Лечебни билки за тънка талия и добро храносмилане

Още от древни времена билкари и лекари са експериментирали с корени и билки, за да открият лечебен „букет” за най-различни здравословни оплаквания, включително подут стомах и храносмилателни смущения. Тези традиции са запазени и днес в редица европейски страни. В Германия, например, са широко популярни лечебните билкови отвари, познати като горчивки. Наречени са така заради комбинирането на билки, съдържащи особено полезните горчиви вещества. Такава е немската горчивка Гастритол, включваща в състава си билките пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка и пищялка. Всички те са познати от древността с ефекта си при стомашно-чревни оплаквания като подуване на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене. Помагат за лечение на гастрити, стомашни язви и колити. Подобряват храносмилателните процеси и ускоряват метаболизма. Във фитопрепарата влиза и течен екстракт от цветове на лайка, която е известна със своето противовъзпалително и антибактериално действие.

При метаболитни проблеми и лечение за отслабване горчивите вещества в тези билки подкрепят обмяната на веществата и намаляват неудържимия глад за сладко.

Имат важна роля в лечението на червата при различни храносмилателни смущения и/или различни храносмилателни непоносимости (хистаминова, глутенова, фруктозна и др.), при диабет, чести гъбични инфекции и др.

Гастритол укрепва естествения процес на храносмилане, като стимулира секрецията на храносмилателните сокове и регулира перисталтиката. Това

допринася за по-добро усвояване на хранителните вещества от организма. Препаратът е подходящ за възрастни и деца над 12 г., като е препоръчително да бъдат приемани 3 пъти по 30 капки дневно.

Храната, която консумираме днес, е видоизменена до такава степен, че липсват точно горчивите алкалоиди и субстанции, които активират отделянето на храносмилателните ензими от стомаха и панкреаса. С помощта на горчивките тези ензими са в достатъчно количество и спират оплакванията от подуване на корема, тежест, газове, болки и спазми.